FB  IG

Menu

Rally-O

Rally obedience je dinamična športno-kinološka disciplina, ki vključuje elemente poslušnosti, agilityja in pasjih trikov. Za razliko od programa B-Bh je nabor vaj precej pester, zato je disciplina bolj dinamična in raznolika. Tečaj sestoji iz učenja novih vaj in tako imenovanih "parkurjev" - prog z vsakič drugim zaporedjem vaj. Tečaj se odvija na poligonu.

RO vsebuje 72 vaj poslušnosti, iz katerih sodnik izbere 15 do 19 vaj (odvisno od težavnostne stopnje), ki jih razporedi v progo, označeno s tablicami in stožci. Vodnik si progo nato ogleda in jo s psom poskuša čim lepše odpeljati. Poleg natančnosti pri izvedbi vaj se upošteva tudi čas nastopa, saj je delo omejeno na 3 minute. Vaje se delijo v štiri težavnostne stopnje.

V tečaju se najprej naučimo posameznih vaj, nato pa se preizkusimo še v premagovanju parkurjev.

Pogoj za vpis v tečaj RO je opravljen nadaljevalni tečaj male šole, oziroma če prihajate iz druge pasje šole: vodnik mora poznati različne metode nagrajevanja in motivacije psa, pes mora biti sposoben delati v skupini ter poznati vsaj osnove položaja poleg in pozornoti na vodnika. Tečaj lahko obiskuje vsak, ne glede na to ali si želite tekmovati ali le preživljati kakovosten čas s svojim psom. Tekmovati lahko začnete, ko opravite izpit RO-I.

Več o naših metodah šolanja pa si lahko preberete v člankih pod rubriko ZANIMIVOSTI.

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

LOKACIJA: Poligon Koseze

INŠTRUKTORICA: Urška Godler

Urska Godler web

Po izobrazbi sem doktorica veterinarske medicine, v kinologijo pa me je pot ponesla leta 2010, z mojo prvo psico, mešanko z zlatim prinašalcem – Quby. Želela sem se aktivno ukvarjati z njo in tako sva skupaj odkrivali pasje športe. Najprej sva se spoznali z rally obediencem, nato pa naju je premamila tudi atraktivnost agilityja. Ljubezen do tega športa je leta 2014 v moje življenje pripeljala še bordersko ovčarko Witty, moja radovednost po novem kinološkem znanju pa naju je vodila v sveže izzive in tako je Witty postala tudi reševalni pes. Konec leta 2018 nam je življenje popestril še en borderski ovčar Sammy. Po vrsti let uspešnega tekmovanja v rally obediencu in kljub temu, da je Witty kazala odličen potencial za reševanje, je pomanjkanje časa privedlo do odločitve, da se bolj posvetimo le agilityju. V želji po spoznavanju novih disciplin in izzivov, ter v iskanju športa, ki ni odvisen od vremena, smo ljubiteljsko začeli delati tudi delo z nosom, s katerim si popestrimo predvsem mokre zimske dni. To delo je postalo precej bolj aktualno s prihodom mojega prvega lovskega psa – working cocker španjelke Lissy, ki se nam je pridružila leta 2023. Tudi ona pridno trenira agility, seveda pa je pri njej precej bolj pomembno zaposliti tudi nos.
V zadnjih letih se, predvsem s starejšimi psi, zabavamo tudi s hoopers – da ostanejo aktivni tudi v zrelejših letih.

Posnetek z naših tečajev si lahko ogledate tukaj:  
 
 
Tekme izgledajo takole:  

RO-I

RO-I
RO-III