FB  IG

Menu

Hoopersi

Ustanovitelj dokaj mlade športne panoge hupers je ameriško združenje NADAC (North Amedican Dog Agility Council). Hoopersi so tam pod okriljem agilityja, s katerim se dopolnjujejo. Iz Amerike se je šport razširil 2014 v Evropo, kjer je postal priljubjen na Nizozemskem, Norveškem, Švici in Veliki Britanjiji. V Sloveniji je bil prvič predstavljen 2018.

Osnova so obroči ali hupi, ki spominjajo na hulahop obroče in po katerih je šport dobil ime. Uporabljajo jih namesto višinskih preskokov, prav tako pa ne uporabljajo conskih ovir.

Ravno zato so primerni tako za stare, kot mlade pse ali pa tiste, ki so zelo veliki, zelo majhni ali prestari, da bi sodelovali v agilitiju oziroma drugih gibalno zahtevnih disciplinah.

Venda zahtevajo hoopresi poznavanje drugega področja, kateremu se nekateri agiltaši z dovolj dolgimi in hitrimi nogami še vedno izogibajo. Gre za osredotočrnost psa na ovire in zmožnost samostojnega, neodvisnega izdelovanja pakrurja, tudi, če se pri tem giblje stran od vodnika.

Ovire, ki jih uporabljajo pri hoopersih so:
- hupi
- tuneli
- sodi
- ograje

Hupi so osnova vsakega huper parkurja. Imajo vlogo agility preskokov, vendar pes teče skoznje, namesto, da bi jih preskakoval.
Tuneli so dolgi 1 meter in široki 80 cm.
Sodi. Pes mora sode obkrožiti ali obiti (out ali in pri agilityju) . Smer je odvisna od avtorja parkurja.
Ograje mora pes obiti ali obkrožiti , lahko se pa uporabljajo tudi za lajšanje izdelovanja parkurja.
Ta je sestavljen iz ovir, ki jih mora pes izvesti v pravilnem, vnaprej določenem zaporedju.

Osnova hooperjev je v tem, da pes izdeluje parkur samostojno. Vodnikovo gibanje je omejeno na označen kvadrat ali krog (2 x 2 m).
Vodenje je ena najpomembnejših veščin huperjev. Od samega začetka učimo psa, da izdeluje parkur samostojno, zgolj s pomočjo vodnikove telesne govorice in besednih povelj.

Več o naših metodah šolanja pa si lahko preberete v člankih pod rubriko ZANIMIVOSTI.

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

LOKACIJA: Poligon Tomačevo

INŠTRUKTORICA: Jasna Poznič

Jasna Poznič
Photo by Blayo San

Psi so del mojega življena od otroštva.
Sem mama študentke Hane, dolgoletna kinologinja, mednarodna sodnica za tibetanske pasme, vzrediteljica tibetanskih terierjev, inštruktorica agilitiy-ja in hoopersov z licenco KZS, aktivna tekmovalka v agilitiju ter vodnica terapevtskega psa pri Ambasadorjih nasmeha.
Torej pasja, v pravem pomenu besede :)
Po izobrazbi sem magistra znanosti sociologije in svetovalka za vedenja malih živali (clinical animal behaviourist).