Menu

Pasji geniji

piše: Silvia Trkman

Preprosto iskanje na svetovnem spletu nam v branje takoj ponudi več deset knjig na temo inteligentnosti psov, od tudi slovenskemu trgu znane Corenove Inteligence psov, do najrazličnejših zbirk inteligenčnostnih testov za pse in knjig z blestečimi naslovi tipa "Caninestein: kako sprostiti genija znotraj vašega psa" (Caninestein: Unleashing the Genius in YOUR Dog).

Glede na pestrost ponudbe nedvomno lashko sklepamo na povpraševanje. Pasji lastniki (predvsem ameriški, seveda) so namreč res hvaležen trg za ta tip gradiva o psih. V ameriških trgovinah s pasjo opremo na primer prodajajo tudi igračke, ki spodbujajo razvijanje inteligence vašega mladička, o tem pa si lahko kupite tudi veliko literature ali se celo vpišete na tečaj. Seveda, kdo le si ne želi bistrega psa, ki takoj razume, kaj od njega hočemo in to tudi vestno izvaja ???

Vse to je seveda lepo in prav, edini problem je v tem, da je slednje zelo malo ovezano z inteligenco psa. Vestno izvajanje vaj je bistveno bolj povezano s tem, kako dobro zna vodnik svojega psa motivirati, hitrost učenja pa je bistveno bolj povezana z uporabljeno metodo kot inetligenco psa. Na kratko: kako hitro se bo pes učil in kako pridno bo naučeno izvajal je bistveno bolj odvisno od vaše kot pasje inteligence.

Seveda med različnimi psi obstajajo razlike, toda dejstvo je, da to, kar kuža zna, niti približno ni tako zelo tesno povezano z njegovo inteligenco kot s pripravljenostjo vodnika, da psa kaj nauči in z njegovim znanjem, kako to narediti. Ravno to: nemotiviranost vodnikov in pomanjkanje znanja o šolanju sta glavna razloga za neizšolanost psov. Večina psov tako pozna zgolj svoje ime in morda kakšen osnoven ukaz tipa sedi in prostor – ki jih večina morda res pozna, a jih žal večina ne izvaja s 100% zanesljivostjo. Prepričana sem, da se najbolj neumen pes na svetu lahko nauči bistveno več kot ta štiri povelja.

Po Guinessovi knjigi rekordov je kuža z največjim repertoarjem trikov Chanda-Leah, miniaturni pudelj iz Kanade, ki zna kar 469 različnih trikov! Ker je določene individualne razlike le potrebno upoštevati, recimo, da se jih povprečen pes lahko nauči 300. Koliko jih do 300 še manjka vašemu psu ???

Problem namreč niti slučajno ne tiči v inteligentnosti psov, ampak v tem, da večina pasjih lastnikov za šolanje ali celo najbolj osnovno vzgojo svojega psa pač ni zainteresirana. Večina preprosto zato, ker podcenjuje sposobnosti psa – namesto da bi dvomila v svoje sposobnosti poučevanja psa.

Če to ponazorim z najbolj bazičnim problemom, s katerim se srečujejo novopečeni lastniki psov: sobna čistoča. Za to sem sama s prvim psom potrebovala tri mesece, z drugim tri dni, tretji pa ni imel več nobene nezgodice v stanovanju. Ali to pomeni, da je La neizmerno pametnejša od Aikna? Niti slučajno. Edini, ki je kaj pametnejši v tej zgodbi, sem jaz. Jaz sem se naučila, kako postopati z mladičkom, da se izognem lužicam v stanovanju. Aiken je imel zgolj to nesrečo, da kljub obilici prebranih knjig, tedaj še nisem dovolj vedela o psih. Največ se pač naučimo iz izkušenj.

Navdih za ta članek, pa sem dobila na nedavnem seminarju v Italiji, kjer me je nekdo vprašal, če res verjamem, da pes lahko pozna ukaza levo in desno. Pred kratkim so v istem klubu namreč gostili trenerja iz Francije, ki jim je zagotovil, da psi tega ne morejo znati in se pravilno odzivajo le zaradi položaja telesa vodnika. Na srečo je bilo vse, kar sem potrebovala za to, da jih prepričam v nasprotno, moj zvesti demo dog, mala La, ki se bo s 100% zanesljivostjo zavrtela v levo ali desno na golo glasovno povelje, brez da bi ji dala kakršen koli namig s katerimkoli delom telesa. "Don’t worry", sem zagotovila udeležencem seminarja, psi lahko razumejo čisto vse, kar jim vi uspete razložiti. Prav nič pomembno ni kako pameten je pes. Vsi psi so dovolj pametni, da se naučijo vsega, kar so jih njihovi vodniki sposobni naučiti.

Kaj vse bo vaš kuža znal, je omejeno zgolj z mejami vaše domišljije, z idejami, kaj vse bi se ga dalo naučiti in vaše iznajdljivosti, kako to narediti. Kako hitro se bo pes učil, je odvisno od metode, ki jo uporabljate, in tega, kako zainteresiran je pes za sodelovanje z vami, od tega torej, kako dobro ga znate motivirati. Kako zanesljivo bo pes izvajal vaje je spet odvisno od tega, koliko vam ga uspe motivirati. In ja, priznam, kako lahko ali težko je psa motivirati za delo z vami, je odvisno od pasme. Lestvice pasje inteligence navadno namesto inteligence kažejo prav na to: kako lahko je psa motivirati. Ničesar pa ne povejo o njegovi inteligenci.

Ovčarji tako ne blestijo na prvih mestih vseh možnih lestvic in tekmovanj zato, ker bi bili paetnejši od ostalih pasem, ampak zato, ker je za njimi dolga zgodovina sodelovanja s človekom, zato ovčarje praviloma res ni težko navdušiti za delo z vami. Tudi terierje lahko hitro prepričate, če le imate pri roki kakšno žogico.

Najtrši oreh so verjetno polarni psi, hrti in molosi – niti slučajno ne zato, ker bi bili bolj neumni, ampak preprosto zato, ker jih je težje prepričati v svoj prav in čeprav se po mojih izkušnjah zelo hitro in celo radi učijo, se zadev zelo hitro naveličajo in se ne pustijo zlahka prepričati, da "sem" vedno pomeni "sem". Zaradi česar pa niti slučajno ne dvomim v njihovo inteligenco. Po pravici povedano, jaz osebno, kljub krivovernosti tega prepričanja, bistveno bolj dvomim v inteligenco border collija, ki s popolnoma enako inteziviteto dela popolnoma isto stvar natančno tako dolgo, kot si boste to želeli, brez da bi kadarkoli postavil pod vprašaj vašo inteligenco.

Border colliji pač že vso svojo zgodovino sodelujejo s človekom in z vami bodo sodelovali ne glede na to, kako boste z njimi ravnali. Poznam kar nekaj border collijev, zlorabljenih za zdravljenje frustracij svojih vodnikov – in ko gledam, kako se ti ljudje obnašajo do svojih ubogih živali, bi jim iz dna srca privoščila kakšnega huskyja. Huskyji so nadvse pametne živali, ki zahtevajo pametne trenerje. In čeprav s huskyjem morda ne boste tako dobro izgledali, predvsem takrat, ko vam bo ušel iz parkurja ne, mi bo že to, da se boste pojavili na štartni liniji, več povedalo o vaših sposobnostih šolanja psov, kot če boste parkur brez napak odtekli z border collijem.

Povsem preprosto je: če hočete postati dober trener, si morate omisliti najslabšega možnega psa! Kakšnega takega iz dna lestvic inteligentnosti. Ne zato, ker bi bili neumni, ampak zato, ker jih je težko motivirati in se boste ob tem pošteno spotili. In veliko naučili.

Na kratko: če hočete kaj naučiti svojega psa po najmanjši liniji odpora, si kupite border collija. Če se kaj hočete naučiti vi, si omislite kakšnega hrta, molosa, polarnega psa, čov-čova. Kakšnega takega psa torej, ki ga ni tako lahko motivirati in ki si ravno zato, ker le redko ali celo nikoli ne pade v nagon, vzame čas za razmišljanje in nenehno preizprašuje vaše metode. To so zame pametni psi, ne pa tisti, ki jih je zolj lahko motivirati!

Zato se ob vseh teh mnogih knjigah in pasjih inteligentnostnih testih le prizanesljivo nasmehnem.

Moj recept je veliko cenejši in veliko enostavnejši: vzemite svojega psa iz ograje svojega vrta, ga naučite vse, kar le se vam uspe spomniti in zagotavljam vam, da imate izredno bistrega spremljevalca. Katerekoli pasme že.

Log In